Att vara doktorand
Under utbildningen på forskarnivå ska tiden fördelas mellan:
- Forskningsuppgift som ska leda fram till en licentiat- eller doktorsexamen
- Kurser på forskarnivå, för introduktion, fördjupning och breddning
- Ev. institutionstjänstgöring, t.ex. undervisning som assistent inom utbildningen på grundnivå och avancerad nivå
Alla doktorander ska ha en adekvat försörjning under hela studietiden, vilket garanteras av den institution där utbildningen bedrivs. Mer information om finansiering av doktorander
Planering och uppföljning
Planering och uppföljning av forskarstudierna är ett gemensamt åtagande för den forskarstuderande, de utsedda handledarna och övriga inblandade i institutionens utbildning på forskarnivå. Det viktigaste i detta sammanhang är de individuella studieplanerna som ska revideras årligen, samt regelbundet återkommande medarbetarsamtal mellan den forskarstuderade och institutionens prefekt eller den prefekten delegerat uppgiften till.
Om forskningsidé eller resultat bedöms som kommersialiserbar bör någon form av överenskommelse mellan de inblandade skrivas och UU innovation kopplas in i ett tidigt skede, före publicering av resultat!
Arbets- och studievillkor
Nedan finns en sammanställning av ett antal rättigheter och skyldigheter som gäller forskarstuderandes arbets- och studievillkor. Studerande på forskarnivå befinner sig i ett gränsland mellan studier och anställning, med betoning på det senare. Till vilken kategori man formellt hör är beroende av vilken typ av finansiering man har under sin utbildning.
- Arbets- och anställningsvillkor för doktorander, se medarbetarportalen
- Försörjning av forskarstuderande, finansiering
- Arbetsmiljö och lika villkor. Universitet har avtal för företagshälsovård som gäller alla doktorander med aktivitet om minst 20%.
- Handledning och handledarrelationer, byte av handledare
- Personalutveckling. Antagna doktorander har, liksom andra anställda rätt att deltaga i internutbildning. Utbud och information om utbildningar finns samlat på medarbetarportalens sida för kompetensutveckling. Vissa kurser anordnas även av fakultetens utvecklingspedagogiska råd (TUR).
- Indragning av handledning och andra resurser, se universitetets riktlinjer för utbildning på forskarnivå.
Föräldraskap
Doktorander har rätt till upp till tre månaders förlängning av sin anställning som kompensation för den tid det tar att starta forskningsverksamhet efter en längre tids (minst fyra månader sammanhängande) föräldraledighet. Förlängning medges endast fram till disputationen.
- Information om föräldraledighet och VAB finns på medarbetarportalen
- Uppsala universitets föräldrapolicy
- Uppsala universitets handlingsplan för lika villkor
Studieavbrott
Studieavbrott innebär avregistrering från utbildningen på forskarnivå och kan begöras av doktoranden i förtid, se universitets riktlinjer för utbildning på forskarnivå. Vid avregistrering eller byte av forskarutbildningsämne registreras avbrott i
Ladok.