Podcast om studier och karriär

Studie- & karriärpodden är en podcast för dig som funderar på att studera eller redan studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.  Den här podden produceras av Madelene Rönnberg & Sara Rosenquist tillsammans med Jonathan Schalk, och alla tre jobbar med studentservice på Uppsala universitet.

Lyssna på avsnitten direkt här på sidan eller prenumerera på Studie- och karriärpodden i din podd-app.

Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

Kontakt:

Sara RosenquistMadelene Rönnberg eller Jonathan Schalk

Hur man gör för att bli entreprenör

I det här avsnittet träffar vi Catharina Schröder som är VD för Drivhuset. Drivhuset är en stiftelse som hjälper studenter och unga i regionen att starta och driva företag. Har du en affärsidé och funderar på att starta eget? Tveka inte att kontaka Drivhuset för att få hjälp och stöd. De erbjuder vägledande samtal, kurser och har ett grymt nätverk. Lyssna på Catharina och bli inspirerad, kanske har du sedan modet att göra din dröm till verklighet.

Avsnitt 63

/Jonathan, Madelene & Sara

Catharina Schröder

Ambassadörer för utlandsstudier

I det här avsnittet berättar studenterna Alec Chamberlain och Mikaela Åhlén om sina erfarenheter av att åka på utbyte och att göra utlandspraktik. Alec åkte till Leipzig och Mikaela pluggde i Lille. Måste man vara jätteduktig på språk för att klara sina kurser? Hinner man göra något annat än att plugga och klarar man sig på sitt CSN? Lyssna på Alecs och Mikaelas berättelser. Här hittar du mer information om utlandsstudier. 

Avsnitt 62

/Jonathan och Sara

Oldies but goldies

I det här avsnittet träffar vi Ulrica Ståhl och Mats Olof-Ors. De har båda lång erfarenhet av vägledning av studenter, numera som pensionärer, men båda jobbar fortfarande aktivt med vägledning i olika former. Vi diskuterar om studenter har samma frågor då som nu? Vad kan vara avgörande när man fattar beslut om utbildning och karriär? Mats och Ulrica filosoferar kring stress och sociala medier i dagens samhälle, då är det extra viktigt att samtala med varandra. Behöver du studie- eller karriärvägledning? Här kan du boka tid eller hitta mer information.

Avsnitt 61

/Jonathan, Madelene och Sara

Grattis - jobbet är ditt!

Hur får man jobbet? I det här avsnittet träffar vi Cecilia Edin, chef för enheten för studie-och karriärvägledning vid Uppsala universitet. Cissi har lång erfarenhet av att arbeta som rekryterande chef för olika typer av verksamheter. Hur tänker en rekryterande chef när det gäller kvalifikationskrav, CV och personligt brev? Hur kan man sticka ut för att bli kallad på intervju? Hur kan man förbereda sig på bästa sätt för en intervju? Cissi resonerar kring dessa frågor och mycket mer. Lyssna så kanske du ökar dina chanser att få jobbet du söker!

Avsnitt 60

/Jonathan, Madelene och Sara

Hej hej, livet efter examen!

I det här avsnittet träffar studie- och karriärpodden Joseph Öberg Shaya ingenjör och alumn från Uppsala universitet. För Madelene är det ett extra kärt besök, eftersom Joseph pluggade civilingenjörsprogrammet i  energisystem, där Madelene tidigare var studievägledare. Det har nu gått nio år efter avslutade studier och Joseph berättar om sina erfarenheter om allt från att ta sig igenom utbildningen, hitta första jobbet och hur företagens ägarstruktur kan påverka jobbet. Joseph har arbetat på en rad olika företag men är nu mitt uppe utmaningen att driva sitt egna bolag. Funderar du på vad som kommer hända efter examen? Lyssna på Joseph så får du både tips och inspiration på vad du kan tänka på när det gäller livet efter examen.

Avsnitt 59

/Jonathan, Sara & Madelene

Samla kraft

Studie- och karriärpodden tipsar om hur man kan ladda batterierna under sommaren. Vi har alla olika behov och idéer om vad man kan göra för att samla kraft. Här får du några tips. Gör som Jonathan, Madelene och Sara. Njut av härlig och välförtjänt ledighet!

Avsnitt 58

/Jonathan, Madelene & Sara

Problem med uppskjutande?

Tobias Wasserman är kurator och psykoterapeut på Studenthälsan med många års erfarenhet av att ha träffat studenter som har problem med prokrastinering eller uppskjutande. Vi träffas i ett samtal där Tobias delar med sig av tips på hur man kan tänka om man misstänker att man själv har problem med uppskjutande. Om man skulle behöva hjälp kan man boka samtal hos Tobias och hans kollegor på Studenthälsan men man kan även gå kursen ”Gör det nu” som brukar ges varje termin. Men, en bra början är att lyssna på Tobias i det här avsnittet.

Avsnitt 57

/Jonathan, Madelene & Sara

Motivation – vår förmåga att lära och utvecklas

Det är inte alltid lätt att hålla uppe motivationen i sina studier. Kan vi bygga upp vår motivation? Och i så fall hur? Alva Appelgren har forskat på vad som gör personer motiverade och vilken typ av feedback som hjälper människor att utvecklas. När Alva startade sina studier inom biomedicin så var intresset mer inriktat mot kemi, men efter ett utbyte i Australien så ramlade hon in på neurovetenskap, kognition och beteendevetenskap. Idag har hon en PhD i Kognitiv Neurovetenskap och har ganska nyligen släppt sin bok. Vi möter henne en regnig vårdag på ett konditori i Stockholm i ett samtal om motivation och studier. Hur hittar vi vår motivation? Och hur kan vi lära av våra misslyckanden? Och på vilket sätt kan ett utbytesår öppna nya dörrar. Lyssna så får du kanske även svar på några av dina egna funderingar.

Avsnitt 56

/Jonathan, Madelene & Sara

Plugga med barn - hur funkar det?

Plugga med barn – går det? I det här avsnittet berättar Niklas Ahlm för Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist om hur det är att studera och samtidigt vara förälder. Niklas Ahlm började plugga på Civilingenjörsprogrammet i Energisystem och några veckor senare föddes hans första barn. Vågar man ta steget och börja på en utbildning när man har familj eller funderar på att skaffa barn? Niklas berättar om pusslet för att få ihop tiden för barn och familj när man samtidigt behöver tentaplugga eller förbereda sig för en laboration. Vad behöver man tänka på för att få det att fungera? Lyssna och bli inspirerad. Har du barn och vill ha lite hjälp att planera dina studier? Ta kontakt med din studievägledare här eller här. Vill du veta mer om vad som gäller för föräldraledighet? Läs mer hos försäkringskassan.

Avsnitt 55

/Madelene & Sara

Hitta ett sommarjobb

Hur hittar jag ett sommarjobb? I det här avsnittet pratar Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist om konsten att hitta ett sommarjobb och hur man kommer igång att söka. Vi pratar om var man hittar jobben. Är det på webben eller kan jag utnyttja mitt kontaktnät? Vilken typ av sommarjobb vill jag egentligen ha? Ska jag tänka strategiskt och söka sommarjobb inom ämnet jag pluggar, eller ska jag fortsätta på mitt gamla vanliga sommarjobb? Vill du få lite hjälp att komma igång och kanske också vässa CV:t? Boka en tid hos studie- och karriärvägledarna på Uppsala universitet.

Avsnitt 54

/Madelene, Jonathan & Sara

Håll i dina mål och visioner

I det här avsnittet diskuterar Madelene, Jonathan och Sara skillnaden mellan mål och visioner och vikten av att hålla drömmarna vid liv. Vad vill du bli när du blir stor? Det är den eviga frågan och den återkommer ständigt nästan oavsett hur gammal du är. Hur ska man tänka när det gäller att välja en utbildning eller karriär? I det här avsnittet dyker det dessutom upp några spontana gäster mitt i programmet med många års erfarenhet av att följa sina mål. Hur har det egentligen gått att följa målen? Lyssna så får du veta!

Avsnitt 53

/Jonathan, Madelene & Sara

Oj, jag behöver vägledning!

Den ljusnande framtid är vår! Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist är båda studie- och karriärvägledare vid Uppsala universitet. I det här avsnittet får Jonathan chansen att fråga ut Madelene och Sara om vad karriärvägledning egentligen är för något. Vem kan träffa en studie- och karriärvägledare? Vilka frågor kan man få hjälp med? Om du lyssnar får du reda på vad ”walk-and-talk” och ”skugga en alumn” är för något. Här kan du boka tid med Madelene och hennes kollegor. Här hittar du Sara och hennes kollegor.

Avsnitt 52

/Jonathan, Madelene & Sara

Hitta vägar ut

Utlandsstudier på olika sätt; I det här avsnittet reder Jonathan Schalk ut begreppen för Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist. Det finns fyra olika sätt att komma iväg på utlandsstudier via Uppsala universitet. Det vanligaste sättet är att man åker på ett utbyte. Jonathan berättar om att man även kan åka på minor field study (MFS), utlandspraktik eller läsa sommarkurser. Jonathan har själv åkt på flera olika typer av utlandsstudier och berättar om sina erfarenheter som idag är till stor hjälp när han ska vägleda studenter ut i världen. Om du funderar på att kanske studera utomlands – lyssna på vilka alternativ som finns, så kanske du hittar det som passar just dig. Här kan du läsa mer om utlandsstudier vid Uppsala universitet.

Avsnitt 51

/Jonathan, Madelene & Sara

100% Kårengagemang

Bli engagerad i din kår; I det här avsnittet träffar Madelene och Sara två engagerade studenter, Hanna Jansson och Felix Brunnstedt. Hanna är ordförande för Uppsala ekonomerna (UE) och Felix jobbar som informationsansvarig på Uppsala Teknolog- och naturvetarkår (UTN). Vi pratar om hur de blev engagerade i sina kårer och vad kårengagemanget för med sig. Det är inte bara fest och skoj utan det ger även träning i ledarskap, projektledning, nätverk, vänner för livet och ser också bra ut på CV:t. Det finns mycket med kårengagemang som man inte ser vid första anblicken och kollar man extra noga så finns det något för alla. Läs mer om kårerna UE och UTN. Engagera dig!

Avsnitt 50

/Madelene & Sara

Musik: Jonathan Schalk

Mentor - ett stöd i studierna

I det här avsnittet träffar Madelene och Sara Guri Blomqvist. Guri jobbar som samordnare för studenter i behov av särskilt stöd på Studentavdelningen vid Uppsala universitet. Det finns en ständig efterfrågan på studenter eller andra som kan vara mentorer för studenter i behov av stöd. Hur blir man en mentor? Lyssna på avsnittet så får du veta. Här kan du läsa mer om vilket stöd som erbjuds studenter vid Uppsala universitet och här kan du läsa om hur man blir en mentor.

Avsnitt 49

Musik: Jonathan Schalk

/Madelene & Sara

Resfeber!

I det här avsnittet träffar Madelene och Sara två lärarstudenter, Emelie Entoft och Lovisa Carlberg, som precis ska ge sig iväg till Gambia på Minor Field Study (MFS). De ska jobba med ett projekt i genusvetenskap och intervjua lärare i Gambia och därefter skriva uppsats. Funderar du på att åka på MFS? Efter att ha lyssnat på det här avsnittet så kommer kanske du också våga åka. Här kan du läsa mer om hur du gör för att söka MFS.

Avsnitt 48

Musik: Jonathan Schalk

/Madelene & Sara

Avsnitt 47

Kemistudenter från Uppsala på Berzeliusdagarna: I det här avsnittet träffar Sara Alma Fjällström, Amanda Lyvik och Dilman Rasa som alla tre pluggar kemiutbildningar vid Uppsala universitet. Vad är kul med att plugga kemi och vad kan man jobba med efter studierna? Lyssna på tre kloka studenter som delar med sig av sina erfarenheter. Här finns mer information om kemiutbildningar vid Uppsala universitet.

Avsnitt 47

Musik: XenoTube

/Sara

Avsnitt 46

Att sluta på ett jobb och gå vidare till nästa; I det här avsnittet berättar Isabel om hur det är att säga upp sig. Isabel har fått ett nytt jobb och ska gå vidare till nästa jobb. Vad ska man tänka på när man slutar en anställning? Hur tänker Isabel när det gäller hennes egna karriärval? Vilka faktorer spelar in när man ska gå vidare till en ny tjänst. Det här är Isabel Svenssons sista avsnitt med studie- och karriärpodden och vi på studie- och karriärpodden önskar lycka till! 

Avsnitt 46

Musik: XenoTube

/Sara & Isabel

Avsnitt 45

Det behövs fler lärare! Marta Lindén och Einar Lidén pluggar till gymnasielärare på Uppsala universitet. Vi träffar dem för att prata om studier och varför de valde att plugga till lärare. Marta och Einar bertättar om hur det är att göra VFU (verksamhetsförlagd utbildning) där de får känna på hur det är att jobba som lärare. Här finns mer information om du vill du veta mer om lärarutbildning och kompletterande lärarutbildning på Uppsala universitet och om studentföreningen LärNat.

Avsnitt 45

Musik: XenoTube

/Sara & Isabel

Avsnitt 44

Visualiseringslab + bibliotek = sant; I det här avsnittet träffar vi Nino Dawod som jobbar på Uppsala universitetsbibliotek. Nino är bibliotikarie som bland annat jobbar med att starta ett visualiseringslab på Ångströmbiblioteket. Nino berättar om hur der är att arbeta i projektform och hur viktigt det är för lärandeprocesser att kunna visualisera komplexa modeller, särskilt inom teknik- och naturvetenskapliga utbildningar. Vill du veta mer om visualiseringslabbet på Ångström kan du läsa här.

Avsnitt 44

Musik: XenoTube

/Sara & Isabel

Avsnitt 43

Hur är det att vara student på Campus Gotland? I det här avsnittet träffar vi Matilda Dreijer, som är studiesocial ordförande vid studentkåren på Gotland, Rindi. Matilda berättar om hur det var att flytta till Gotland och vad studenlivet har att erbjuda. Rindi ordnar en mängd olika aktiviteter för att studenter ska känna sig hemma på Gotland och med studierna. Men, vem är egentligen mamma-Eva som Matilda pratar om? Lyssna så får du veta. Här finns även kontaktinformation till studentkåren på Campus Gotland.

Avsnitt 43

Musik: XenoTube

/Sara & Isabel

Avsnitt 42

Funderar du på att studera på Gotland? Lyssna på Sara Vestling som är studie- och karriärvägledare på Campus Gotland. Ett Campus som ligger precis vid havet nära till både båtterminal och ringmuren. Inför hösten 2013 blev Högskolan Gotland en del av Uppsala universitet. Ta chansen att söka utbildningar till Campus Gotland och eventuellt
få möjlighet att åka dit och uppleva studentlivet på plats innan du tackar ja. http://www.campusgotland.uu.se/

Avsnitt 42

/ Sara & Isabel

Avsnitt 41

Kandidatprogrammet i miljövetenskap; i det här avsnittet träffar Isabel och Sara programansvarig för kandidatprogrammet i miljövetenskap vid Uppsala universitet, Karin Bengtsson. Miljövetenskap pluggar man på Campus Gotland där man har lång erfarenhet av att jobba tvärvetenskapligt med miljöfrågor. Campus Gotland ligger perfekt för att studera verkliga utmaningar när det gäller naturresurser och miljö. Om du är intresserad av att veta mer om programmet och studier på Campus Gotland kan du läsa här om programmet.

Avsnitt 41

/ Sara & Isabel

Avsnitt 40

Kombinera studier med praktik. I det här avsnittet träffar vi Melinda Lindqvist, som pluggar på studie- och yrkesvägledarprogrammet vid Stockholms universitet. Melinda gör sin praktik på Ångström laboratoriet vid Uppsala universitet. Vi träffar Melinda och pratar om hur det är att göra praktik? Kan det finnas fördelar med att göra praktik inom sin utbildning? Hur ser Melinda på sin utbildning jämfört med de studenter hon träffar som pluggar på ett civilingenjörsprogram vid Uppsala universitet? Lyssna så får du veta mer…

Avsnitt 40

/Sara & Isabel

Avsnitt 39

Hur blir ett schema egentligen till? I det här avsnittet träffar Isabel och Sara schemaläggaren, Sergio Duchens, som arbetar vid enheten för studentservice – Ångström vid Uppsala universitet. Sergio beskriver sig själv som slarvig men i hans dator är allt perfekt strukturerat och han har nytta av att kunna tänka i parallella spår när han lägger schemat för ca 5000 studenter som pluggar något av alla tekniska- eller naturvetenskapliga program vid Uppsala universitet. Sergio avslöjar vad som är svårast med schemaläggning och vad han skulle bjuda rektor på – om han fick oväntat besök. Här kan du få veta mer om Sergio och hans kollegor.

Avsnitt 39

/Sara & Isabel

Avsnitt 38

Språkverkstaden erbjuder massor av hjälp till studenter som sliter med sina uppsatser. Studie- och karriärpodden gästas i det här avsnittet av Kristina Asker, handledare på Språkverkstaden vid Uppsala universitet. Hos Språkverkstaden får studenter vägledning i skriftlig framställning av Kristina Asker och hennes kollegor. Kristina berättar om hur du kan få hjälp när du skriver på svenska eller engelska och du kan även få hjälp när du ska ha muntliga presentationer. Språkverkstaden håller föreläsningar i studieteknik och mycket annat. Välkommen att lyssna på avsnittet om du vill veta mer och vill du komma i kontakt med Språkverkstaden kan du läsa mer här.

Avsnitt 38

/ Sara & Isabel

Avsnitt 37

Hjälp, jag mår inte bra! Hos Studenthälsan kan du som student få hjälp att hitta balans i studentlivet. Där kan du snabbt få tid och träffa t ex sköterska, kurator eller psykolog. Vi träffade Sofia Diderholm, som jobbar som psykolog på Studenthälsan vid Uppsala universitet, med flera års erfarenhet av att träffa studenter i kris. Här kan du lyssna på Sofia och få råd om vad du kan göra och vart du kan vända dig om du inte mår bra. Här hittar du även mer information om studenthälsan på webben.

Avsnitt 37

/ Sara & Isabel

Avsnitt 36

Sista april i Uppsala! Det finns bara ett ställe på jorden där man får uppleva riktig valborgsstämning, nämligen i Uppsala. Uppsalastudenterna Malin Kruukka, Emil Näslund, Johanna Dagfalk, Emma Elg och Gustav Johnson håller som bäst på med förberedelserna inför forsränningen på sista april. Är du nyfiken på studentlivet i Uppsala? I det här avsnittet får du ett smakprov.

Avsnitt 36 

/Sara & Isabel

Avsnitt 35

Konsten att välja och välja bort. I det här avsnittet diskuterar Sara och Isabel hur man kan tänka när man står inför valet att söka utbildning. Senast 18 april 2017 ska du skicka in din ansökan på antagning.se och det är inte helt lätt att göra ett väl underbyggt val.

Avsnitt 35

/ Sara & Isabel

Avsnitt 34

Kandidatprogrammet i matematik; Här kan du lyssna på Alma Kirlic, informatör vid Matematiska institutionen, som berättar om den bredd och forskning du kan ta del av på programmet. Vad finns det för karriärvägar efter examen och vad kan man läsa mer än matte under dessa 3 år? Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med programmets studievägledare kan du mejla till studievagledare@math.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet kräver grundläggande behörighet samt Fysik 2, Matematik 4.

Avsnitt 34

/Isabel & Sara

Avsnitt 33

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik; Här kan du lyssna på programstudenten Anna Hermansson som läser tredje året på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik (MI) vid Uppsala universitet. Vill du lära dig mer om processer eller kanske jobba med produktutveckling med morgondagens teknik? Då kanske maskinteknik är intressant för dig? Mer information om programmet hittar du här. För att komma kontakt med studievägledare kan du mejla till studievagledare-mi@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A8 alternativt 8.

Avsnitt 33

/ Isabel & Sara

Avsnitt 32

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap; I det här avsnittet berättar studievägledare Sara Rosenquist om studier och karriärvägar inom och efter civilingenjörsprogrammet i materialvetenskap (Q). Materialvetenskap behövs nästan överallt, och materialen är det som sätter den yttersta gränsen för vår teknik. Vill du jobba med att utveckla nya material med nya möjligheter, då är kanske det här programmet rätt för dig? Mer information hittar du här. För att komma kontakt med Sara Rosenquist kan du mejla till studievagledare-q@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 32

/Isabel & Sara

Avsnitt 31

Civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik; I det här avsnittet berättar Isabel Svensson, studievägledare vid Uppsala universitet, om civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik (W). Vill du arbeta med miljöfrågor genom att utveckla nya tekniska lösningar? Om du väljer att plugga miljö- och vattenteknik kommer du att kunna jobba för att utveckla ett hållbart samhälle genom att både förstå och använda teknik för att minska belastningen på miljön. Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med Isabel Svensson kan du mejla till studievagledare-w@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 31

/Isabel & Sara

Avsnitt 30

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi; I det här avsnittet berättar studievägledare Sara Rosenquist om studier och karriärvägar inom och efter civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi (IT). Vill du förstå hur informationsteknologi ­fungerar, påverka utvecklingen och skapa morgondagens teknik? Som civilingenjör från IT-programmet i Uppsala kan du jobba i en snabbt växande bransch och vid Uppsala universitet har du möjlighet att fördjupa dig inom många olika områden beroende på vad du vill arbeta med. Mer information om programmet hittar du här. För att komma kontakt med Sara Rosenquist kan du mejla till studievagledare-it@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 30

/Isabel och Sara

Avsnitt 29

Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik; I det här avsnittet berättar studievägledare Isabel Svensson om civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik (X). Det är ett femårigt civilingenjörsprogram inom biovetenskap med fokus på forskning och teknikutveckling för att förbättra livsvillkoren för människan. Mer information om programmet hittar du här. För att få kontakt med Isabel Svensson kan du mejla till studievagledare-x@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avnitt 29

/Isabel & Sara

Avsnitt 28

Kandidatprogrammet i biologi; I det här avsnittet berättar studievägledare Robert Malmgren om studier och karriärvägar inom och efter kandidatprogrammet i biologi. Har du ett intresse av biologi och allt från genetik, molekylärbiologi, ekologi och miljö? Då kanske kandidatprogrammet i biologi är något för dig. Vid Uppsala universitet finns ett stort utbud av kurser och här finns även en samhällsvetenskaplig ingång. Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med Robert Malmgren kan du mejla till: studievagledare@ibg.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka till programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A11 alternativt 14.

Avsnitt 28

/Sara & Isabel

Avsnitt 27

Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik; I det här avsnittet berättar studievägledare Martin Holmberg om högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik (BI). Det är en utbildning baserad på den senaste forskningen inom det byggtekniska området, för att kunna möta samhällets krav på energieffektiva och hållbara byggnader. Mer information om programmet hittar du här. För att få kontakt med Martin Holmberg kan du mejla till studievagledare-bi@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka till programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A8 alternativt 8.

Avsnitt 27

/ Isabel& Sara

Avsnitt 26

Kandidatprogrammet i fysik; I det här avsnittet berättar studievägledare Rabab Elkarib om studier och karriärvägar inom och efter kandidatprogrammet i fysik. Har du ett starkt intresse för fysik och vill fördjupa dig inom ett specifikt område, eller vill ha en bredare examen inom flera av fysikens områden? Vid Uppsala universitet kan du gå båda vägarna. Vill du arbeta med t ex energifrågor? Eller är du mer intresserad av astronomi eller meteorologi? Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med Rabab Elkarib kan du mejla till studievagledare@physics.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 26

/ Isabel & Sara

Avsnitt 25

Högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik; I det här avsnittet berättar studievägledare Nóra Masszi om sitt högskoleingenjörsprogram i elektroteknik (EI). Det är ett program som riktar sig till dig som är intresserad av teknik och hur vi kan säkra framtidens behov av elkraft. Mer information om programmet hittar du här. För att få kontakt med Nóra Masszi kan du mejla till studievagledare-ei@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka till programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A8 alternativt 8.

Avsnitt 25

/Isabel & Sara

Avsnitt 24

Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik; I det här avsnittet berättar studievägledare Nóra Masszi om studier och karriärvägar inom civilingenjörsprogrammet i elektroteknik. Vill du kunna förbättra Sveriges och världens elkraftnät? Eller hitta nya smartare energibesparande lösningar för ett hållbart samhälle? Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med Nóra Masszi kan du mejla till studievagledare-e@uadm.uu.se. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 24

/Isabel & Sara

Avsnitt 23

Kandidatprogrammet i datavetenskap; I det här avsnittet berättar studievägledare Olle Gällmo om kandidatprogrammet i datavetenskap (DV). Det är ett program för studenter som vill arbeta med informationsteknik och programutveckling. Mer information om programmet hittar du här . För att få kontakt med Olle Gällmo kan du mejla till olle.gallmo@it.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka till programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet samt särskild behörighet i Ma 4.

Avsnitt 23

/Isabel & Sara

Avsnitt 22

Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik; I det här avsnittet berättar studievägledare Sonja Droschke om civilingenjörsprogrammet i kemiteknik (K). Tycker du det verkar spännande med läkemedelsframställning? Eller skulle du vilja arbeta med utveckling och framställning av nya material? Mer information om programmet hittar du här . För att få kontakt med Sonja Droschke kan du mejla till studievagledare-k@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka till programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 22

/ Isabel & Sara

Avsnitt 21

Civilingenjörsprogrammet i energisystem; I det här avsnittet berättar studievägledare Sonja Droschke om sitt civilingenjörsprogram i energisystem (ES). Det är ett program för studenter som vill förstå och utveckla nya sätt att använda och omvandla energi för att vi ska klara behoven i vårt samhälle och samtidigt sträva efter en hållbar utveckling. Mer information om programmet hittar du här. För att få kontakt med Sonja Droschke kan du mejla till studievagledare-es@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka till programmet. Observera att programmet även kräver den grundläggande behörigheten. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 21

/ Isabel & Sara

Avsnitt 20

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik; I det här avsnittet berättar studievägledare Liselott Dominicus van den Bussche om civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik (F). Det är ett femårigt civilingenjörsprogram för dig som är intresserad av fysik och samtidigt vill ha en tekniskt bred ingenjörsutbildning. Mer information om programmet hittar du här . För att få kontakt med Liselott Dominicus van den Bussche kan du mejla till studievagledare-F@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 20

/ Isabel & Sara

Avsnitt 19

Civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle; I det här avsnittet berättar studievägledare Daniel Noreland om civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle (STS). Det är ett tvärvetenskapligt program för studenter som är intresserade av teknik men samtidigt vill ha ett samhällsvetenskapligt och humanistiskt perspektiv. Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med Daniel Noreland kan du mejla till studievagledare-sts@uadm.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A9 alternativt 9.

Avsnitt 19

/Isabel & Sara

Avsnitt 18

Kandidatprogrammet i kemi; Här kan du lyssna på Sofia Thorsélius, studievägledare för kandidatprogrammet i kemi, som berättar om den bredd och forskning du kan ta del av på programmet. Vad finns det för karriärvägar efter examen och vad läser man mer än kemi under dessa 3 år? Mer information om programmet hittar du här. För att komma i kontakt med Sofia Thorsélius kan du mejla till studievag@kemi.uu.se. Mellan den 15 mars och 18 april 2017 går det att söka programmet. Observera att programmet även kräver grundläggande behörighet. Programmet har områdesbehörighet A11 alternativt 14.

Avsnitt 18

/ Isabel och Sara

Avsnitt 17

Hur pluggar man bäst? I det här avsnittet träffar vi studenter som delar med sig av sina bästa studietekniktips. Det är en sak i teorin men hur gör man i praktiken för att klara sina studier? Studenter som pluggar på naturvetenskapliga och tekniska program vid Uppsala universitet har mycket erfarenhet av vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra. Lyssna och fundera på vad som funkar bäst för dig.

Tack till Oskar Nilsson, Kristoffer Franzén, Malin Grotherus, Alva Annett, Aya Aldujaili och Michelle Åhlén.

Avsnitt 17

/Sara och Isabel

Episode 16

Curious of the Sustainable Development Programme at Uppsala University? In this episode we talk to Amanda Johnson, who works as a study counsellor at the Department of Earth Sciences at Uppsala University. We discuss the popular and interdisciplinary Master Programme in Sustainable Development which attracts students from all over the world. For further information on the Master Programme check out the webpage: http://www.uu.se/en/admissions/master/selma/program/?pKod=THU2M. This episode is part of the podcast ”Studie- och karriärpodden” for students or others interested in Science and Technology at Uppsala University. The podcast is produced by Isabel Svensson and Sara Rosenquist, Faculty office for Science and Technology at Uppsala University.

Episode 16

/Sara och Isabel

Avsnitt 15

Vad händer bakom kulisserna på teknat studentservice? I det här avsnittet träffar vi Eva Skytt som är chef för enheten för studentservice vid teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Vi pratar med Eva om vilken service som erbjuds vid de olika campusområdena och vad studenter kan få hjälp med. Det kan vara allt från schemaläggning till skanning av tentor. Här kan man läsa mer om studentservicen på teknat och hitta kontaktuppgifter till de olika studentservicediskarna som finns: http://www.teknat.uu.se/student/kontakt/.

/Sara och Isabel

Avsnitt 15

Avsnitt 14

Plugga utomlands, hur gör man? I det här avsnittet träffar vi Magnus Strandås, som koordinerar utbyten på teknisk- naturvetenskaplig fakultet, vid Uppsala universitet. Vad krävs för att söka utbyte och hur gör man för att söka? Vilka länder och lärosäten kan man åka till? Magnus reder ut begreppen och berättar på vilka olika sätt man kan söka utbyte. Här finns mer information för dig som vill läsa mer http://www.teknat.uu.se/student/utlandsstudier/#2.

Avsnitt 14

/ Sara och Isabel

Avsnitt 13

I detta avsnitt träffar vi Caroline Isgård, projektledare för Utnarm. Utnarm är en karriärmässa för studenter som läser tekniska och naturvetenskapliga program på Uppsala universitet. I det här avsnittet får du tips på hur du kan förbereda dig inför mässan och olika events som sker innan själva mässan. Mer information om Utnarm finns på sidan http://utnarm.utn.se/sv.

Avsnitt 13

/ Sara och Isabel

AVSNITT 12

Gör en inventering av dina personliga värderingar för att staka ut riktningen i din fortsatta karriär. I det här avsnittet pratar vi om en karriärworkshop som kommer ges vid Uppsala universitet nu i höst. Du kan redan nu anmäla dig här: http://doit.medfarm.uu.se/kurt9229. Lyssna så får du veta vad det handlar om.

/ Sara och Isabel

Avsnitt 12

Avsnitt 11

Hur är det att studera och samtidigt drabbas av psykisk ohälsa? I det här avsnittet träffar vi Ylva och Elin som jobbar med projektet Hamnen. Det är ett studentdrivet projekt där man jobbar för ökad synlighet och stöd till studenter som lider av psykisk ohälsa. Här är en länk för att läsa mer om Hamnen https://www.utn.se/sv/studiebevakning/ditt-valmaende.

/Sara & Isabel

Avsnitt 11

Avsnitt 10

Kan jag tillgodoräkna kurser som jag läst utomlands?  Eller kurser från ett annat lärosäte i Sverige? Hur gör man för att införa kurser i en examen? Ja, det är klurigt med studieadministration och i synnerhet när det gäller detta. I det här avsnittet har vi träffat Daniel Noreland som har lång erfarenhet av att svara på den här typen av frågor från studenter. Lyssna så blir du kanske klokare? Mer information om tillgodoräknande finns här.

Avsnitt 10

/ Sara och Isabel

Avsnitt 9

I det här avsnittet träffar vi två studenter som har jobbat med en av välkomstmottagningarna för nya studenter vid Uppsala universitet. Ivana Rodriguez Ewerlöf och Alec Chamberlain, de har varit involverade i planeringen och genomförandet av två veckor fulla med aktiviteter för att få de nya studenterna att känna sig välkomna till sin utbildning. 

/ Sara och Isabel

Avsnitt 9

Avsnitt 8

När studierna inte riktigt går som man tänkt sig. I det här avsnittet pratar Isabel och Sara om något som nästan alla studenter råkar ut för någon gång under studietiden. Att få en omtenta. Vad ska man tänka på när man pluggar inför en omtenta? Vad gör man om man känner press från CSN eller kanske helt enkelt saknar behörighet för kommande kurser? Lyssna, det kanske hjälper!

Avsnitt 8

Avsnitt 7

Välkommen som ny student till Uppsala universitet! Det här avsnittet handlar om att börja studera på något av programmen inom den tekniska- naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Vad behöver man tänka på som ny student? Det kan vara allt från antagningsbesked, upprop, registrering till välkomstmottagning. Det är mycket information att ta in för nya studenter och i det här avsnittet pratar Sara och Isabel om vad man bör tänka på för att få en så bra start som möjligt på studierna.

Avsnitt 7

Avsnitt 6

En examen, tack! I det här avsnittet av studie- och karriärpodden pratar Sara och Isabel om examen, och allt man behöver tänka på för att kunna ansöka om examen. Vad innebär egentligen en yrkesexamen jämfört med kandidat- eller masterexamen? Hur många högskolepoäng måste man ha inom sitt huvudämne och vad är ett biämne? Lyssna, så får du tips om hur du bör göra för att ansöka om examen!

Avsnitt 6

Avsnitt 5

Hur vågar jag steget från studier till arbetsmarknad? I det här avsnittet träffar vi karriärvägledarna Madelene Rönnberg och Charlotte Nordgren från Uppsala universitets centrala studentavdelning. Vi får tips om vad man skriver i ett CV, om att ta kontakt med framtida arbetsgivare och hur man hittar ett exjobb man verkligen vill ha. Ett bra ställe att börja titta på är UU Careergate.

Avsnitt 5

Avsnitt 4

I det här avsnittet träffar vi studenten Kenny Andersson som är projektledare för Forsränningen 2016. Vi pratar om att kombinera studier med engagemang utanför studierna, studentliv och valborgsfirandet i Uppsala.

Avsnitt 4

/Sara & Isabel

Avsnitt 3

I det här avsnittet pratar vi om vilket stöd som finns för studenter som är behov av särskilt stöd. Vi träffar studievägledaren Martin Holmberg som berättar och förklarar vad man kan få för hjälp på Uppsala universitet om man t ex har dyslexi , ADHD, AST eller andra funktionsnedsättningar.

Avsnitt 3

/ Sara & Isabel

Avsnitt 2

Här är andra avsnittet på studie- och karriärpodden med Sara och Isabel. Vi pratar om allt du behöver tänka på inför sista ansökningsdagen till kurser och program den 15 april. Vi pratar även om utbytesstudier och tillgodoräknande av kurser från utbyte.

Välkommen att lyssna!

/ Sara & Isabel

Avsnitt 2

Avsnitt 1

Här är första avsnittet av Studie- & karriärpodden. Avsnittet handlar om studentservice i stort och smått och vad man kan få hjälp med av en studievägledare.

Välkommen att lyssna!

/Sara & Isabel 

Avsnitt 1