Female Leader Engineer välkomnar nu ansökningar

20 augusti 2019

Ansökan är nu öppen till årets upplaga av Female Leader Engineer, ett program för kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill bli ledare. Nytt för i år är att ansökan är öppen för alla universitet i Sverige.

Varje höst deltar 20 kvinnliga civilingenjörsstudenter med intresse för ledarskap i programmet Female Leader Engineer som är personligt utvecklande och ger nära kontakt med partnerföretagen. Programmet fungerar även som en urvalsprocess för att utse årets Female Leader Engineer, som utmärkt sig i problemlösning och sitt sätt att leda människor. Vinnaren får ett skräddarsytt traineeprogram hos tre av partnerbolagen. Nytt för i år är att ansökan är öppen för alla universitet i Sverige. Tidigare har studenter från endast sex av de största teknikskolorna fått söka, men nu vill grundarna av programmet öppna upp möjligheten för fler att söka.  

“Vi är nu väldigt glada över att kunna inkludera studenter från samtliga universitet och högskolor med civilingenjörsutbildning”. säger Eva Fredriksson, styrelsemedlem på Magent AB 

Under hösten får deltagarna lära känna partnerföretagen; Scania, Ericsson, Fortum, Skanska, SSAB, Sandvik, Stora Enso och Volvo Cars. Detta sker bland annat genom exklusiva partnerbesök på respektive företag där deltagarna får bekanta sig med företagens verksamhet och arbetskultur. Utöver dessa besök får deltagarna genomgå personlighets- och logiska tester, intervjuer och ledarskapsövningar. Programmet syftar till att utveckla samtliga deltagare och fungerar även som en unik mötesplats mellan kvinnliga civilingenjörsstudenter och svensk industri. Programmet avslutas med en prisceremoni där årets Female Leader Engineer utses. Förutom det skräddarsydda traineeprogrammet hos tre av partnerbolagen får vinnaren även ett coachingprogram från Kvinnokompetensen där utveckling av självledarskapet, som är grunden för att kunna leda andra på ett hållbart sätt, är i fokus. 

Partnerföretagen spelar en viktig roll i utmärkelsen. Utöver att de erbjuder vinnaren en tjänst under traineeprogrammet, får de tjugo deltagarna bekanta sig med företagen och knyta värdefulla kontakter under de exklusiva partnerbesöken som anordnas under hösten. För företagen är detta en unik chans att identifiera och rekrytera kvinnliga civilingenjörer med hög ledarpotential från Sveriges universitet och högskolor.  

”Jag tycker att det är jättebra att Scania är med i Female Leader Engineer. Ju längre upp vi kommer i chefsleden desto tunnare blir det vad gäller kvinnliga ingenjörer. Om Scania ska lyckas i framtiden behöver vi flera duktiga kvinnor som tar sig uppåt. Female Leader Engineer är ett sätt att identifiera dem och introducera dem till oss och oss för dem.” säger Karin Rådström, Executive Vice President, Sales and Marketing på Scania.

Genom att lyfta fram kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill bli ledare, och skapa en plattform där de och Sveriges största industriföretag kan träffas vill Female Leader Engineer bidra till att skapa en jämn maktbalans i näringslivet.   

För att sprida medvetenheten kring höstens utmärkelse kommer en inspirationskväll hållas den 4 september på Syster o Bror i närheten av KTH i Stockholm.  

Ansökan till utmärkelsen Female Leader Engineer stänger den 15:e september. Läs mer på http://femaleleaderengineer.se/  

Alla nyheter