Projektavslut i Ångström verkstad

18 juni 2019

Sommaren är här men innan studenterna rymde campus var det dags för projektpresentationer – här några från kursen Elektromekaniskt projekt. Tillverkningarna ägde rum i verkstaden på Ångströmlaboratoriet under överinseende av Svante Andersson, verkstadsingenjör vid avdelningen för industriell teknik.

Projekt: Blomvattningsanordning

Konstruktör: Anna Avenberg, 25 år, civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, år 4:

– En av anledningarna till att jag ville göra en bevattningsanordning är att jag inte har någonting hemma som fungerar så här. Det var lite klurigt att få till, men roligt! Tidigare i utbildningen har jag inte behövt tänka ut hur man kan bygga något.

– Någon lärdom man kan dra av det här? Dels att planera ordentligt, dels att det är väldigt svårt att få till exakta mått, särskilt om man jobbar ensam. Jag har inga specifika framtidsplaner, kanske något där en slutprodukt finns med i bilden. Men vilken del av processen jag vill jobba med har jag inte funderat över.     

 

Projekt: 3D-scanner

Konstruktörer: Christian Naccache, 28 år, Martin Engquist, 23 år, Lukas Land, 23 år, samtliga från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, år 4:  

Christian: – Vi tyckte det vore ballt med en 3D-scanner. Vad vi lärt oss? Planering är förstås viktigt, men även förmåga att kunna lösa saker när det väl dyker upp problem. Att vara flexibel och inte få panik när något inte funkar.

Martin: – Att kunna göra någonting från scratch känns som en grej man inte gör i så många andra kurser. De flesta gånger gör vi dels inget praktiskt, eller så gör vi något nerskalat. Men här får du göra allting i princip, det var kul.

Lukas: – Jag känner absolut att jag skulle vilja göra någonting liknande i framtiden. Jag skulle kunna tänka mig hoppa på en verkstadskurs i tillverkningsteknik. För det är så jäkla skönt att jobba lite med händerna, jämfört med att bara sitta och räkna. Det kan bli lite enformigt tycker jag.

 

Alla nyheter