Solcellsforskaren som leder CEMUS

5 september 2019

Charlotte Platzer Björkman är solcellsforskare och ny föreståndare för CEMUS.

Ett ögonblick… Charlotte Platzer-Björkman, professor i fasta tillståndets elektronik och forskare på tunnfilmssolceller, som från och med 1 augusti är föreståndare för Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, CEMUS, på 25 procent under tre år.

Hur kom det sig att du hoppade på uppdraget?

– CEMUS styrelse ställde frågan i våras om jag var intresserad. Jag blev väldigt nyfiken och tyckte det kändes jättespännande. I vanliga fall forskar jag ju på solceller, vilket jag tycker är jätteroligt och ska fortsätta med, men att få sätta in det i det här bredare sammanhanget och också se på solcellsforskningen ur olika perspektiv känns väldigt stimulerande.

– Centret är ju studentdrivet, men även mång- och tvärvetenskapligt. Man vill sätta fokus på hållbarhetsfrågor ur ett systemperspektiv och gärna knyta till sig personer från alla möjliga discipliner. Att jag blev tillfrågad tror jag beror på att man vill stärka kopplingen till teknik. Samtidigt vill man hitta en person som jobbar med något som anknyter till hållbarhet och har den sortens engagemang sen tidigare.

Kommer din forskning att kunna bidra på något sätt till verksamheten på CEMUS, eller tvärtom?

– CEMUS är ju i huvudsak grundutbildning, så framförallt är det studenterna och studenternas frågor som står i fokus. Men deras frågor och den utbildning de vill ha utkristalliseras i kurser där de bjuder in gästföreläsare och har ett bredare upplägg. Som föreståndare och på 25 procent kommer jag inte vara med i verksamheten hela tiden, men jag får ju ändå ta del av diskussionerna och ha en dialog med studenter som jobbar som kurssamordnare och amanuenser på CEMUS. Jag ser inte att det nödvändigtvis och på kort sikt kommer påverka min forskning. Det kan ju göra det, och påverka hur vi jobbar. Men det är ju mer en breddning och framförallt tror jag också på det här med att jobba med studenter på ett annat sätt och i en annan pedagogisk form än den vanliga undervisningen. Det är enormt engagerade och kunniga studenter jag möter så det ska bli jätteroligt.

Kommer du även att undervisa?

– Det kan kanske bli att jag håller någon föreläsning om min forskning om solceller. Jag kommer till exempel att föreläsa om solenergi på Framtidsakademin. Det är en serie föreläsningar på Stadsbiblioteket i Uppsala under hösten. CEMUS har en hel del utåtriktad verksamhet där de jobbar med bland annat Uppsala kommun, Sigtunastiftelsen och Folkuniversitetet. Även om aktiv undervisning inte är en del av min roll som föreståndare, så kan mitt kontaktnät med forskare och andra personer kanske även komma till nytta när det handlar om att hitta gästföreläsare eller starta olika samverkansprojekt.

Tar du hjälp av några specifika erfarenheter för ditt uppdrag?

– Förnybar energiteknik är ett område jag är uppdaterad på, bland annat arbetar jag inom forskningsprogrammet STandUP for Energy. Jag har också ett bra nätverk inom universitetet från mitt arbete i Akademiska Senaten. Utvecklingen går så fort inom så många olika områden och man behöver vara många bara för att hålla sig à jour med vad som händer. Våra utbildningar måste kunna möta studenternas frågor och behov av kunskap – här på CEMUS kopplat till den stora, stora oron kring de globala utmaningarna där klimatet är en, men inte den enda utmaningen. Vi ska dessutom kunna erbjuda och matcha kursinnehållet med de kompetenser vi har vid Uppsala universitet, men även vid SLU som också ingår i CEMUS.

Är det något annat du ser fram emot att göra som föreståndare?

– Det jag ser fram emot är ju att försöka förstå och även kunna bidra till den här utbildningsmodellen med studentdriven undervisning och försöka stötta den. I och med att den är okonventionell så har den också utmaningar. Men glädjen i det är ju att man möter så engagerade personer och studenter. Det är inte bara en tvärvetenskaplig utan även internationell miljö med väldigt många utbytesstudenter. Bland kurssamordnarna och amanuenserna som jobbar på CEMUS är också många från olika delar av världen. Det tycker jag är jätteroligt.

– I mitt arbete som föreståndare har jag ju också ett väldigt bra team runt mig i form av flera kurssamordnare, en studierektor och en styrelse. CEMUS är också nära kopplat till Klimatledarskapsnoden och Zennströms klimatprofessur, så jag ser även fram emot att samarbeta med den nuvarande gästprofessorn Keri Facer och gruppen runt henne.

CEMUS

Forskarprofilen: Charlotte Platzer-Björkman