Didaktiska kurser
TUR erbjuder avgiftsfria fortbildningskurser för medarbetare med grundläggande pedagogisk utbildning och/eller gedigen erfarenhet av undervisning.
Aktuella kurser är:
- Ämnesdidaktisk kurs
- Ingenjörsdidaktisk kurs
- Didaktisk fördjupningskurs
- Etik i teknik- och naturvetenskaplig utbildning
- Handledarkurs för muntliga presentationsövningar
- Handledarkurs för skriftliga presentationsövningar
Andra kortare kurser arrangeras löpande. I TUR:s kalendarium hittar du aktuell information.
Ämnesdidaktisk kurs
Kursen tar sin utgångspunkt från ämnesdidaktiska modeller och forskningsresultat kring undervisning och lärande inom teknik, naturvetenskap, datavetenskap och matematik. Kursen inleds med introduktion till ämnesdidaktik som grund för fördjupning inom olika områden och praktiskt arbete. Under kursen varvas teorigenomgångar, praktiska övningar och diskussioner. Innehållet kommer delvis att anpassas efter deltagarnas bakgrunder och intressen. Kursen avslutas med ett individuellt projekt, kopplat till det egna ämnet och deltagarens undervisningsverksamhet.
Kursens omfattning: Två veckor.
Kontaktperson: Maja Elmgren (maja.elmgren@kemi.uu.se)
Ämnesdidaktisk kurs hösten 2019 (200 kB)
Ingenjörsdidaktisk kurs
Kursen behandlar hur vi som lärare kan arbeta för att våra ingenjörsstudenter skall utveckla de kunskaper och färdigheter som de behöver för att få en bra start i yrkeslivet och bli fortsatt konkurrenskraftiga. Hur ska vi stödja utveckling av yrkesrelaterade färdigheter och göra utbildningarna mer yrkeslivsanknutna? Hur kan vi blir effektivare på att möta krav i examensordningen och från tidigare utvärderingar? En del av detta kan innebär att vi ska använda nya undervisnings- och examinationsmetoder så att våra studenter blir bättre rustade att möta framtidens krav?
Kursens omfattning: Två veckor.
Kontaktperson: Maja Elmgren (maja.elmgren@kemi.uu.se)
Didaktisk fördjupningskurs
Inom denna kurs ges möjlighet till fördjupning inom något didaktiskt område. Tidigare kurser har fokuserat på Kvalitativ forskningsmetodik, aktuell ämnesdidaktisk forskning och Scholarship of Teaching and Learning (länk till Wikipedia).
Kontaktperson: Maja Elmgren (maja.elmgren@kemi.uu.se)
Etik i teknik- och naturvetenskaplig utbildning
På kursen diskuteras etikens grunder och etik i specifika ämnesområden inom teknik- och naturvetenskap. Dessutom förväntas deltagarna implementera ett undervisningsmoment i sina egna kurser, för vilket stöd och träning ges. Kursen tar sin utgångspunkt ur etisk teori samt forskningslitteratur inom ämnesområdet etik, samt närliggande områden. Kursen behandlar sedan etik i olika ämnesområden inom teknik- och naturvetenskap diskuteras. I en avslutande del utvecklar, testkör och genomför deltagarna undervisningsmoment i etik. Efter genomförandet diskuteras erfarenheter och reflektioner.
Kursens omfattning: Två veckor.
Mer information om kursen (80 kB)
Kontaktperson: Thomas Lennerfors
Handledarkurs för muntliga presentationsövningar
Kursen introducerar en modell för positiv återkoppling och diskuterar handledarens roll i muntlig kommunikationsträning. Kursen syftar till att ge en ökad förmåga att specifikt och konkret återkoppla på muntliga presentationer.
Kursens omfattning: Två dagar.
Kontaktperson: Katarina Andreasen
Handledarkurs för skriftliga presentationsövningar
Kursens syfte är att ge ökad medvetenhet om skrivprocessen samt ökad förmåga att ge specifik och konkret återkoppling på studenttexter.
Kursens omfattning: Två dagar.
Kontaktperson: Katarina Andreasen