Dubbelt upp i jämställdhet

12 april 2018

Michael Thuné, vinnare av 2017 års lika villkorspris vid Uppsala universitet och Emma Tysk, Årets it-tjej 2018.

Michael Thuné, prefekt och professor i teknisk databehandling vid institutionen för informationsteknologi, tilldelades nyligen 2017 års lika villkorspris av Uppsala universitet. I samma veva har Emma Tysk, student på Civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi, utnämnts till Årets it-tjej 2018 av Microsoft.

Hej Emma och Michael, vi måste få börja med att säga grattis! Hur känns det?

EMMA: Tack så mycket! Det känns fortfarande ganska overkligt faktiskt, eftersom det var mindre än en vecka sedan som jag tog emot priset. Men det känns jättekul.

Det måste vara mäktigt att bli uppmärksammad av en så stor organisation om Microsoft?

EMMA: Ja verkligen, jag hade ingen aning om att jag skulle vinna. De två tjejerna som jag tävlade mot var fantastiska och är inspirationskällor för mig själv, så jag kände att det här var ”för stort” på något sätt.

Hur gick processen till, blev du nominerad av någon?

EMMA: Ja, jag blev nominerad av en kompis från teknisk fysik och därifrån rullade det på.

Du nominerades till viss del för att du är ute och föreläser för gymnasielever. Var det någonting du tog tag i själv och varför ville du göra det?

EMMA: Precis. Jag började med att besöka min tidigare gymnasieskola förra året och snart ska jag förhoppningsvis föreläsa på Katedralskolan. När jag själv gick i gymnasiet hade jag ingen kvinnlig person att se upp till inom IT-branschen och nu när jag själv har kommit en bit på vägen ser jag att kvinnliga förebilder fortfarande är en bristvara, det saknas initiativ på den fronten. Det var därför jag började föreläsa: bara man har en person att relatera till, någon att se upp till, så kan det göra otroligt stor skillnad. Det finns kvinnliga förebilder inom andra forskningsområden, när man gick i grundskolan fick man till exempel höra om Marie Curie, men aldrig att den första programmeraren var en kvinna [Ada Lovelace; red. anm.]. Det fick jag ta reda på själv. Så det är sånt jag vill ta upp i mina föreläsningar, har vi fler kvinnliga förebilder tror jag vi kan se fler kvinnor ta intresse för IT-branschen.

Och grattis även till Michael Thuné, som nyligen fick ta emot universitetets ”Lika villkorspris”. Det måste kännas bra att institutionen blir dubbelt uppmärksammad för sitt jämställdhetsarbete, hur kommer det sig att institutionen för informationsteknologi är så engagerad i den här typen av arbete?

MICHAEL: Det känns väldigt roligt. Institutionens arbete med jämställdhet och lika villkor har kanske på sätt och vis sin orsak i just det faktum att vi har så få kvinnor. Det skapar ett incitament att försöka jobba med frågorna mer än om vi hade varit ”halvbra”, då kanske vi hade varit mer tillbakalutade. Men nu har vi så väldigt få kvinnor att vi behöver jobba med både att de som är hos oss ska ha en bra miljö att arbeta i samtidigt som vi givetvis måste rekrytera fler kvinnor till institutionen.

Hur tror du att det kommer se ut framöver? Kan initiativ från studenter som Emma göra någon skillnad?

MICHAEL: Jag tror det är väldigt viktigt med såna initiativ. Vi bjuder även in alla kvinnliga sökanden till utbildningsprogrammen för datavetenskap och informationsteknologi redan innan de blivit antagna, just för att visa upp oss och för att de ska få se hur det är att studera här på ITC. Förhoppningen är att det då är större chans att de tackar ja om de får en plats på programmen. Det är våra Q+ amanuenser* som drivit projektet med stöd från vår lika villkorsgrupp. Alla såna typer av initiativ är viktiga just för att – precis som Emma säger – ju fler förebilder man ser på plats desto större är chansen att man även kan se sig själv där. Och sen är det väldigt viktigt att det är bra förhållanden när man väl är på plats, oavsett vem man är. Annars finns det en risk att man försvinner.

Och nu, Emma, ska du få hjälp av Microsoft att komma ut och föreläsa på fler skolor?

EMMA: Ja precis, vi har inte riktigt jobbat igenom detaljerna ännu men de har sagt att de vill vara med och stötta mig på den resan. Det kommer vara bra ha att ha Microsoft i ryggen. Sen vill jag även jobba mer på sociala medier, att sprida budskapet till de plattformar som unga tjejer kommer i kontakt med tror jag är jätteviktigt. Min grundtanke är att sänka tröskeln och göra det lättare för unga tjejer att komma i kontakt med folk inom branschen. Vi måste ta första initiativet genom att komma till dem med information och visa på möjligheterna som branschen erbjuder.

 

* Q+ amanuenser är studenter som arbetar deltid för kandidatprogrammet i datavetenskap samt civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi, vid institutionen för informationsteknologi. Som Q+ -amanuens är man ansvarig för ett nätverk med kvinnliga studenter från framför allt ovan nämnda program, men som även kan inkludera andra kvinnliga studenter inom datavetenskap och relaterade ämnen. Arbetet varierar, men vanliga uppgifter är regelbundna nätverksaktiviteter, rekryteringsaktiviteter i form av exempelvis besök på gymnasieskolor eller studiemässor, samt aktivt engagemang i institutionens jämställdhetsarbete [red.anm.].

 

Peter Waites

 

Läs mer om Lika Villkorspriset här

Läs mer om Microsofts pris ”IT-Tjej” här

Alla nyheter