Augusta Ångströmutställningen

Kontakt

Augusta Ångströms experiment är en interaktiv utställning där eleverna får utforska naturvetenskapliga och tekniska fenomen. Den riktar sig främst till mellanstadieelever, men även andra årskurser är välkomna.

Under hösten 2017 kan vi tyvärr inte ge några guidade turer i utställningen. Delta gärna i någon av våra andra aktiviteter.

Utställningen

Utställningen består av 10 montrar och tre installationer. Utställningen presenterar på ett estetiskt och intresseväckande sätt olika fysik-, kemi- och teknikfenomen.

Utställningen består av följande montrar

 • Blandade ansikten:
  Smyg in bakom draperierna med en kompis och testa spionspegeln.
 • Optikinstallation:
  Titta in i "svarta hålet"! Snurra på svartvita skivan och se färg! Kolla in de optiska fibermaskarna. Beskåda polarisationseffekter.
 • Energieffektiva fönster:
  Lägg händerna på rutorna och känn skillnaden mellan ett vanligt fönster och ett lågenergifönster. Undersök hur mycket solljus som kommer in genom ett solskyddsfönster!
 • Speglar:
  Hälsa på dig själv i en halvsfärisk spegel. Upptäck den hägrande grisen. Hur stor är din spegelbild?
 • Gyro:
  Testa cykelhjulsgyrot på en pall och upptäck rörelsemängds- momentets bevarande!
 • Solfångare:
  Solfångare gör om solljus till värme. Hur varmt kan vattnet bli på en timme?
 • Mekanik:
  Lyft upp dig själv i stolen (m h a block och talja).
 • Solceller:
  I solceller blir ljus till el. Koppla ihop solceller med fläktar, lampor och ringklockor. Kör en solcellsdriven karusell!
 • Magnetism
  Se magnetfältslinjer runt olika magneter, testa en elektromagnet och skapa elektrisk ström genom att veva på en generator. Gissa vilka material som är magnetiska.

Förberedelser och att tänka på inför visningen

Ni måste ha med er två vuxna. Helst ser vi att det inte är mer än 25 elever, men om ni är en klass på 30 elever så får alla såklart komma. Vid besöket tas klassen emot av två guider, det är viktigt att tänka på att guidernas ansvar är att guida och att eleverna är lärarens ansvar. Dela gärna ut dessa förberedande frågor till eleverna innan de kommer på besök till Augustas experiment, så att eleverna kan tänka lite på egen hand inför besöket.

Förberedelsefrågor

Säkerhetsinstruktioner