Japansk professur till Jöns Hilborn

5 december 2017

Hallå där! Jöns Hilborn, professor i polymerkemi vid institutionen för kemi-Ångström och som nyligen fått en professur vid the Department of Bioengineering på University of Tokyo i Japan.

Grattis! Vad innebär professuren?

– Tack så mycket! Professuren är en tjänst som kallas "project professor”. Den är på tre år till en början men kan förnyas om det funkar bra för bägge parter. University of Tokyo finansierar professuren i upp till tre månader om året. Samtidigt ska vi nu söka europeisk finansiering för gemensamma doktorander, post-docs med mera. Vad som ingår i tjänsten väljer jag fritt, men jag förväntas att undervisa vid några tillfällen per år.

Vad är bakgrunden till att du fick tjänsten?

– Jag tillbringade mycket tid i Japan på 1990-talet där jag knöt kontakter och samarbetade med flera  japanska professorer. Dessutom har jag haft en ganska betydande internationell roll där jag bland annat startat en världsorganisation, Termis, inom tissue engineering och regenerativ medicin. Jag började också tidigt samarbeta med Kazuhiko Ishihara, professor i polymerkemi vid avdelningen för biomedical engineering på University of Tokyo.  Nu har University of Tokyo startat ett program för att få in externa professorer i syfte att öka interaktionerna med omvärlden. När mitt namn föreslogs som en av dem så tror jag mina tidigare kontakter med Japan bidrog.

Vad ser du fram emot i samarbetet med University of Tokyo?

– Jag vill lära av deras förmåga att använda ingenjörers metoder att angripa utmaningar inom vård och hälsa där kostnaderna stiger med ökad andel äldre. Dessutom är det ett sätt att utmana sig själv till nya möten och tänkesätt.

Mer om Jöns Hilborn och forskningen i polymerkemi vid Uppsala universitet

Forskarprofilen: Han vet hur man förenar livsavgörande molekyler