59 miljoner till uppsalaforskning inom ”Big Data”

2017-02-09

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har beslutat dela ut 200 miljoner kronor till sju projekt för hantering av extrema datamängder, så kallad Big Data. Två av projekten är knutna till Uppsala universitet.

Digitaliseringen i samhället skapar mer data än vi kan hantera. Det blir allt svårare att sortera ut nyttig information från de stora datamängderna. Big data används inom allt fler områden som på sikt kan ha stor betydelse för näringsliv och hälso- och sjukvård.

Två av bidragen från Stiftelsen för strategisk forskning går till Uppsala universitet:

• Sven Nelander, institutionen för immunologi, genetik och patologi, har fått 30 miljoner kronor till projektet ”Framtidens skräddarsydda behandling: data i global kontext”.
  • Carolina Wählby, institutionen för informationsteknologi, har fått 29 miljoner kronor till projektet ”Hierarkisk analys av bilddata i tid och rum”.