Studenter för ett hållbart samhälle

3 juni 2019

Studenter från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap presenterar sitt projekt på konferensanläggningen Hubben i Uppsala.

Under 3 månader har studenter från Uppsala universitet arbetat med projekt tillsammans med näringslivet. Den 24 maj presenterades delar av resultaten på finalen av Uppsala Energy Stories.

Det var fullsatt på Hubben i Uppsala Science Park när ett 90-tal ingenjörsstudenter, näringsliv och akademi deltog i finalen av Uppsala Energy Stories. Projektet som leds av STUNS Energi är ett av Sveriges största samverkansprojekt mellan studenter och näringsliv. I år har studenter arbetat med 19 olika case hos 9 olika organisationer, alla med fokus på att lösa samhällsutmaningar för ett mer hållbart samhälle.

Ett urval av projekten visades upp i form av pitchar, filmer och samtal. Även projekt från tidigare år presenterades och visade att arbetet ofta fortsätter långt efter finalen.

– Eftersom projekten är baserade på verkliga problem och behov är det viktigt att visa att projekten inte är slut när de presenteras här. För många är det nu det roliga börjar, när idéer utvecklas till handling, säger Karolina Gahne, projektledare på STUNS Energi.

Följande studentprojekt har deltagit i Uppsala Energy Stories i år:

• Säsongsanpassad drift av saltvattensbatteri
  • Maximera produktionen av solel
  • Innovativ uppvärmning med biokol
  • Insamling av drift och produktionsdata från energiteknik
  • Flödesbatterier Gränby sportfält
  • Högupplöst energimätning av idrottsarena
  • Kartläggning av studenters elanvändning
  • Visualisering av energidata
  • Automatiserad datainsamling från solelanläggningar
  • Smart styrning för att frigöra effekt
  • Bifaciala solceller