Världens konstigaste teleskop: neutrinoteleskopet IceCube på Sydpolen

  • Datum: –20.00
  • Plats: Humanistiska teatern Engelska parken, Thunbergsv. 3H
  • Föreläsare: Carlos de los Heros är universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi och en del av IceCube-samarbetet sedan 1997.
  • Arrangör: Institutionen för fysik och astronomi
  • Kontaktperson: Carlos de los Heros
  • Telefon: 018-471 3256
  • Föreläsning

Följ med på en föreläsning om äventyret med att studera Universum från Antarktis hårda miljö.

Universum är en fascinerande plats, med en mängd konstiga objekt som vi ännu inte kan förstå. Ett par exempel är skurar av gammastrålning, kvasarer eller aktiva galaxer för att bara nämna ett fåtal. 


Den information som man hitintills har kunnat samla in om Universum med alltmer sofistikerade teleskop det senaste århundradet bygger på detektering av elektromagnetisk strålning. 


Forskare tror att de tidigare nämnda objekten också bör avge andra typer av strålning, som till exempel neutriner. Neutriner är elementarpartiklar som kan ge värdefull information om objekten som avger dem. Men att detektera neutriner är en otroligt utmanande uppgift och till följd av det är IceCube ett extremt ovanligt och annorlunda teleskop. IceCube-teleskopet är begravt 2500 meter under isen vid Sydpolen, är en kubikkilometer stor och kan "se" ut i Universum åt alla håll samtidigt. 


Följ med på en resa om äventyret med att bygga neutrinoteleskop i Antarktis hårda miljö och få reda på hur ett sådant konstigt teleskop fungerar. 


Föreläsningen är öppen för alla och kommer att hållas på engelska. 140 platser, ingen föranmälan krävs utan först till kvarn gäller. Dörrarna öppnar kl 19.00. 


Foto: F. Pedreros, IceCube/NSF


Evenemanget finns även som Facebook-evenemang

Världens konstigaste teleskop: neutrinoteleskopet IceCube på Sydpolen